Diner/ Food

Boerenkoolstamppot met zoete aardappel en pastinaak

boerenkoolstamppot

Hoeveel Hollandse recepten ben je al tegengekomen op CozyMess? Geen één denk ik (misschien op de rijstepap na dan). Het is dan ook geen geheim dat ik niet zo gek ben op onze eigen Hollandse keuken. Met elke week/dag gekookte aardappels, gekookte groente en een stuk vlees maak je mij echt niet blij, haha. Aardappels eet ik ook heeeeeeel weinig. Ik moet zeggen, doordat ik het zo weinig eet.. Heb ik er soms wel opeens trek in. Gister maakte ik bijvoorbeeld een aardappelpuree voor bij mijn vlees en geroosterde champignons. Dat was lekker! En een aantal weken geleden had ik opeens intense zin in een boerenkoolstamppot met een goede gehaktbal. Waarschijnlijk kwam dat door mijn bezoekje aan “Balls & Glory” in Gent, waar je een heerlijke bal kreeg, geserveerd met hutspot. Zo kwam ik een beetje in die stamppottensfeer denk ik.

 

boerenkoolstamppot

 

Maar goed, ik denk dat iedereen wel weet of kan opzoeken hoe je een traditionele boerenkoolstamppot kan maken. Dat werd een saai recept voor mijn blog. Ik bedacht dus een leuke en lekkere variant en dat lukte. Deze boerenkoolstamppot is nog lekkerder dan hoe je hem gewend bent en net zo makkelijk! In plaats van aardappels, heb ik zoete aardappel en pastinaak gebruikt. Met een goede gehaktbal (ik maakte een Indische variant) en een lekkere jus maak je deze boerenkoolstamppot helemaal af! :)

Ps. Het recept voor de gehaktbal zal ik ook zo snel mogelijk online zetten!

 

boerenkoolstamppot

 

 

Ingrediënten voor 2-3 personen:

  • 300 gram zoete aardappelen
  • 300 gram pastinaak
  • 400 gram boerenkool
  • 2 el mosterd
  • Eventueel: 1 el sambal
  • Peper en zout
  • Voor erbij: gehaktballen of rookworst en jus

Schil de zoete aardappelen en pastinaak. Snijd het in stukken. Pak nu een hele grote pan en doe boerenkool hierin. Leg er bovenop de zoete aardappel en pastinaak. Vul aan met water, tot alles onderstaat. Voeg zout toe en breng het aan de kook. Laat voor ongeveer 30 min koken.

Giet de pan af, maar vang een beetje kookvocht op. Stamp de aardappels met de boerenkool fijn. Voeg een beetje kookvocht toe om het smeuiig te maken en breng op smaak met zout, peper, mosterd en eventueel een eetlepel sambal (lekker!). Serveer het met een gehaktbal/rookworst en jus! :)

 

boerenkoolstamppot

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply