Food/ Sweets & Snacks

FOOD: 3x Dips en tapenade

dips

Weet je wat ik nou écht gezellig vind? Kaarsjes aan, filmpje of chille muziek op, dips en tapenades op tafel, stokbrood erbij en een lekker wijntje erbij. Dat is de perfecte avond als je het mij vraagt. Vroeger haalde ik nog wel eens een lekker smeerseltje op de markt bij de deli, maar helaas is dat erg duur voor een klein beetje. Die dips en tapenades maken we nu natuurlijk gewoon zelf. Dat is echt super simpel, goedkoop én super lekker. Echt, het kost geen enkele moeite. Binnen een minuut heb je het al op tafel en kan je gaan genieten.

Voor jou heb ik 3 recepten bedacht. Allemaal even lekker! Perfect voor een romantisch avondje :) Als je het allemaal gezonder wilt doen heb ik ook nog een aantal tips:

  • Neem Philadelphia Light (of een andere light roomkaas) in plaats van Philadelphia Naturel (of een andere “normale” roomkaas). Dit scheelt 10 gram vet en zo’n 80 kcal per 100 gram.
  • Grill zelf je paprika’s! Dit is makkelijk, maar kost wel meer tijd. Het is wel veel gezonder (geen E-nummers, suiker, etc.) en lekkerder. Nog nooit gedaan? Dit filmpje geeft goed aan hoe je dit doet.
  • Ik heb het zelf niet geprobeerd, maar ik denk wel dat het kan: roomkaas vervangen voor kwark. Neem dan wel de magere Franse kwark, want de volle verschilt qua voedingswaarde niet heel veel met de Philadelphia Light. Magere kwark zit vol met eiwitten en bevat maar 0,5 gram vet per 100 gram. Omdat ik het niet zelf geprobeerd heb, weet ik niet of het net zo lekker is. Experimenteer er mee zou ik zeggen! En laat me vooral weten of het geslaagd was :)
  • Don’t worry… Er gaat 100 gram roomkaas in een heel potje dip. Je eet het met z’n tweeën of meer… 50 gram Philadelpia Light = 75 kcal. Maak de dip met gegrilde paprika en je zit op ongeveer 100 kcal voor een halve pot dip (en dat is best wel veel!!). Vervang daarbij het brood voor reepjes komkommer, rauwe paprika, bleekselderij en/of wortel en je hoeft je al helemaal nergens zorgen om te maken :)

 

dips

 

 

tapenade

 

Ingrediënten voor de olijven tapenade:

  • 100 gram zwarte olijven
  • 100 gram groene olijven
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 klein blikje (25 gram) ansjovisfilet (dit kun je eventueel weglaten)
  • Citroensap (op smaak)
  • Verse peterselie (op smaak)
  • Olijfolie

Doe alles in de keukenmachine of maak het fijn met een staafmixer. De graatjes in de ansjovisfilet kun je gewoon eten, maar je kunt ook de meeste er even uittrekken als je dat fijner vindt.

 

dips

 

Ingrediënten voor de gegrilde paprika dip:

  • 200 gram geroosterde paprika (ongeveer 2 paprika’s)
  • 100 gram roomkaas
  • 1 rode peper
  • Verse peterselie (op smaak)

Doe alles in de keukenmachine of maak het fijn met een staafmixer.

 

dips

 

Ingrediënten voor de feta dip:

  • 150 gram feta
  • 100 gram roomkaas
  • 2 bosuitjes
  • 1 teen knoflook
  • Citroensap (op smaak)
  • Verse peterselie (op smaak)

Doe alles in de keukenmachine of maak het fijn met een staafmixer.

Het is ook lekker om de laatste 2 dips met elkaar te combineren: maak de gegrilde paprika dip, maar voeg 100 gram feta en een bosuitje toe.

 

dips

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Dear Monday #36 - CozyMess
    13 juni 2016 at 23:21

    […] yoghurt dip. Zo’n soort dip heb ik al een keer eerder op CozyMess geplaatst, kijk maar hier! Maar dan een beetje anders haha. Als hoofdgerecht maakte ik de zalmburgers met avocadosaus… […]

  • Reply
    Dear Monday #20 - CozyMess
    16 februari 2016 at 00:36

    […] was een erg leuke week! CozyMess bestond 1 jaar, dat moest natuurlijk gevierd worden. Ik maakte 2 lekkere dips en 1 olijven-tapenade en dit aten we met pitabroodjes gezellig met een […]

  • Leave a Reply