Drankjes

Rode bieten smoothie

Als ik één ding moet opnoemen wat ik écht niet lekker vind? Zo’n rode knol, dat het zelfde smaakt als waar het vandaan komt: aarde. Het is dat ik geen krakend geluid hoor als ik het eet, anders zou ik haast denken dat ik gewoon een hap aarde in mijn mond had geschoven. Althans, ik ga er vanuit dat aarde net als zand kraakt als je er op bijt… Niet dat ik ooit zand gegeten heb, maar dat weet ik nog van dit filmpje:

 

 

Ik heb het natuurlijk over bietjes. Ook wel “krootjes” genoemd. Als ik door een kookboek blader of op een andere foodblog snuffel en een recept met bietjes tegenkom, gaan mijn nekharen al overeind staan. Nee, even serieus. Ik vind het gewoon echt niet lekker haha. Toch ben ik dan ook weer niet zo, dat ik er nooit mee zal experimenteren. Ik dronk ooit (per ongeluk) een smoothie met rode biet erin. Tot mijn verrassing was het nog best lekker. Die aardse smaak was nergens te kennen. Goh, zouden bietjes dan toch wél lekker zijn?

Ik ben dus zelf maar aan de slag gegaan met rode biet door mijn smoothies. Na wat experimenteren kwam ik uit op dit “recept” die ik wel erg lekker vond! Oké, ik zou liegen als ik zeg dat je niks meer proeft van de aardse smaak… Hij is er nog wel, maar heel lichtjes. Zo licht, dat ik het wel kan verdragen haha.

rode bieten smoothie

Maar ehm, waarom ik eigenlijk per se toch rode bietjes wil eten/drinken, terwijl ik het zo niet lekker vind? Ten eerste vind ik het altijd een uitdaging om een groente wat ik niet lekker vind, zo klaar te maken dat ik het wél lekker vind… En ten tweede, rode bietjes zijn hartstikke gezond! Er zit bijvoorbeeld aardig wat foliumzuur (goed voor het zenuwstelsel en immuunsysteem) en mangaan (goed voor de botten en stofwisseling en geeft bescherming aan de lichaamscellen) in. Maar wat misschien wel bekender is over de rode biet, het is een nitraatrijke groente. Uit een aantal onderzoeken bleek dat nitraat een positief effect heeft op het uithoudingsvermogen… En dat is natuurlijk wel handig voor bijv. hardlopers! :) Hoeveel je er van nodig hebt en of het ook écht werkt, is nog niet bekend… Maar hee, met de Damloop by Night voor mijn neus kan het ook geen kwaad om het te proberen… Toch? ;)

Ingrediënten voor 2 rode bieten smoothies:

 • 1 rode biet (voorgekookt)
 • 1 banaan
 • 1 mango
 • 15 frambozen
 • 1 glas sinaasappelsap
 • Sap van 1 citroen

De rest is natuurlijk simpel. Snijd de biet, banaan en mango in stukjes. Doe het in de blender met de frambozen, sinaasappelsap en het citroensap. Blenden maar! Misschien nog lekkerder met ijsblokjes erbij.

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  karin
  2 september 2016 at 10:09

  Toch klinkt het erg lekker!!!
  Ik ga het ook eens maken

 • Leave a Reply