Een van mijn voornemens begin dit jaar was: meer gevarieerd eten! Daarom probeer ik een aantal producten te eten die ik normaal gesproken niet eet.
Zoals boerenkool. Sja, ik ben gewoon niet zo gek op de Hollandse stamppot (of überhaupt aardappelen) en boerenkool ken ik nou eenmaal alleen in de vorm van een boerenkoolstamppot.
Net als bij zuurkool in mijn zuurkoolsalade, heb ik boerenkool nu eens op een andere manier geprobeerd. En eigenlijk blijft het principe hetzelfde, want er komen toch weer aardappelen bij kijken, maar het is toch nét even anders. En lekker!
Ronald was er niet echt weg van, niet omdat hij het niet lekker vond… maar omdat hij Hollands maar saai vind. Terwijl hij juist wél van de stamppotten is/was. Hij zegt dat ik zo vaak lekkere dingen kook, dat de Hollandse keuken dan opeens erg tegenvalt. Haha, nouja wel lief denk ik? Toch gek dat ik het wel lekker vind dan, als niet stamppotten-liefhebber! :)
Ik maakte dit gerecht trouwens voor 2 personen, maar we kregen maar de helft op. Ook al bevat het niet heel veel calorieën, je zit er toch al snel door vol. Ik denk dus dat het makkelijk voor 4 personen gemaakt kan worden! Als je ook niet zo’n grote eter bent, kun je de ingrediënten door 2 delen. Of je maakt meteen ook een portie voor morgen :)
Wist je dat boerenkool heel erg gezond is? Het wordt ook wel een “superfood” genoemd.
Het bevat een hoop belangrijke voedingsstoffen, zoals: vitamine A, C, K, mangaan, calcium, foliumzuur, koper en vezels.
Pittige boerenkool ovenschotel
Ingredients
- 300 gram boerenkool
- 450 gram aardappelen (iets kruimig)
- 200 gram mager rundergehakt
- 100 gram geraspte kaas
- 2 teentjes knoflook
- 1 ui
- 1 el sambal badjak
- Olijfolie
- Zout en peper
Instructions
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Schil de aardappelen, snijd in stukken en kook ze voor 20 minuutjes.
Snipper ondertussen de ui en snijd het knoflook fijn. Bak in olijfolie tot de ui glazig is. Voeg de gehakt toe en bak rul. Breng het op smaak met peper, zout en de eetlepel sambal.
Kook de boerenkool voor 5 minuten. Giet het af in een vergiet en voeg het toe aan het gehakt. Zet het vuur uit.
Giet na de 20 minuten de aardappelen af. Stamp ze fijn. Voeg een beetje water/melk toe, tot het een puree wordt. Breng op smaak met een beetje zout, peper en eventueel nog een extra geperst teentje knoflook.
Vul een ingevette ovenschaal met het gehakt-boerenkool mengsel. Hier overheen verdeel je de aardappelpuree en als laatst bestrooi je de bovenkant met geraspte kaas.
Bak het voor ongeveer 20 minuten in de oven.
Voedingswaarde per portie (voor het gerecht voor 4 personen):
Energie: 365 kcal
Eiwitten: 19,3 gram
Vet: 20,9 gram
Waarvan verzadigd vet: 8,5 gram
Koolhydraten: 22,5 gram
Vezels: 4,3 gram
1 Comment
TOP 3: Recepten in november - CozyMess
27 november 2015 at 08:02[…] 3. Pittige boerenkool ovenschotel […]