Diner/ Food

FOOD: Soto Ajam

soto ajam

Een buitenlands recept posten vind ik toch altijd een beetje eng. Helemaal als ik zelf nog nooit in het land van herkomst ben geweest. Ik weet niet hoe het daar smaakt, dus ik weet niet of ik het wel goed maak. Gelukkig is Ronald een Indo en kan hij dus een een beetje oordelen over mijn Indonesische kookkunsten, haha :) Mijn Soto Ajam vindt hij erg lekker en daar ben ik blij om. Hij zegt ook dat iedereen de soep anders maakt. De een doet er ook nog aardappel bij, de ander niet. Chinese kool doet ook niet iedereen erin, maar ik vind het wel lekker omdat het wat meer vult. Het is maar net waar je zin in hebt! Daarnaast, als jij iets op jouw manier lekker vindt, wat is dan eigenlijk het probleem? :) Toch vind ik het alsnog een goed excuus om snel eens naar Indonesië te gaan ;)

 

sotoajam

 

Soto Ajam is een heerlijke Indonesische soep, die super makkelijk klaar te maken is. Het wordt ook wel Soto Ayam of Saoto genoemd. Ik deel mijn versie nu met jou, al moet ik wel zeggen dat ik hem zelf ook elke keer weer anders maak en hem heel erg maak op smaak en gevoel. De exacte hoeveelheden weet ik dus niet. Proef het, voeg nog een beetje toe, of niet, maar maak hem vooral naar jouw eigen smaak :)

 

soto ajam

 

Ingrediënten voor 4 porties:

 • 2 liter water
 • 3 of 4 kippenbouillon blokjes
 • 300 gram kipfilet
 • 2 uien, gesnipperd
 • 2 teentjes knoflook
 • 6 cm gember, fijngesneden
 • 3 daun salam blaadjes
 • 3 djeruk purut blaadjes
 • 1 stengel sereh, gekneusd
 • 1 tl laospoeder
 • 1/2 el ketjap manis
 • 1/2 Chinese kool

Garnering:

 • 1 hardgekookt ei per portie
 • Sambal
 • Handje taugé
 • Rijst
 • Gebakken uitjes
 • Eventueel: bosuitje

Kook 2 liter water in een grote pan. Voeg de bouillon blokjes, daun salam blaadjes, djeruk purut blaadjes, laospoeder sereh stengel en kipfilet toe. Laat het 15 min koken. Haal de kip uit de pan, maar laat de bouillon lekker door koken. Laat de kip eventjes afkoelen en pluk het uit elkaar. Bewaar het in een bakje.

Bak de uien met de knoflook en gember tot de ui glazig is. Voeg het toe aan de bouillon. Breng de soto op smaak met een beetje ketjap. Laat 10 min koken. Snijd ondertussen de Chinese kool fijn. Voeg de kool de laatste 5 minuten toe. Haal voor je het serveert de blaadjes en sereh er uit.

Zet schaaltjes op tafel met: gekookte rijst, de kip, taugé, gehalveerde gekookte eieren, gebakken uitjes en natuurlijk de bouillon. Oh en sambal! Iedereen kan zelf opscheppen wat hij wilt. Ik begin altijd met een schep rijst, hier leg ik taugé en kip op, dan giet ik mijn bouillon er over. Ik maak het af door het gekookte ei er op te leggen, een beetje gebakken uitjes over te strooien en dan een beetje Sambal Asli er overheen :)

Tip: ik vind de soto het lekkerst als ik hem in de ochtend maak en alles (van het vuur af) laat intrekken. Voor je het gaat eten warm je het gewoon weer op. De smaken zullen dan sterker zijn!

 

soto ajam

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Kees
  9 april 2018 at 15:14

  Hoi Kim,
  Soto Ajam is mijn favoriet.
  Stellen jullie je maar alvast in op een (6 weken) reis naar Indonesië volgend jaar.
  En dan de hele familie langs van Harjanti ( Jakarta, Bandung, Wonogiri )
  Maar ook tijd voor toeristische uitjes zoals het mooie Bali.
  Ronald en jij moeten maar alvast gaan sparen ( dagen en rupia’s )

  Groeten van je schoon-ouders

 • Reply
  10x fitte recepten om het jaar mee te starten - CozyMess
  4 januari 2017 at 09:51

  […] Soto Ajam […]

 • Reply
  Rijstepap met peer - CozyMess
  2 december 2016 at 16:25

  […] of je kookt gewoon even een portie rijst en gebruikt een deel voor je ontbijt en de rest voor je avondeten :) Je kunt eventueel ook dessertrijst gebruiken, de verhouding rijst-melk is dan wel iets anders, […]

 • Reply
  PROJECT 3: Gezond & Low Budget – Week 2 - CozyMess
  27 mei 2016 at 09:14

  […] met kipfilet, kaas en een gekookt ei. Lunch: groene smoothie (uit m’n vriezer). Avondeten: soto ajam […]

 • Reply
  PROJECT 3: Gezond & Low Budget - Week 1 - CozyMess
  22 mei 2016 at 20:19

  […] en rozijnen (alles uit de voorraad, behalve melk). Lunch: pasta van de dag er voor. Avondeten: soto ajam (alleen Chinese kool en taugé gekocht). Tussendoor: op een […]

 • Reply
  Judith van Aggelen
  17 mei 2016 at 11:45

  Dank je, ga ik zeker proberen!

 • Leave a Reply