We zitten alweer op de helft van november, nu ik dit type, en dat betekent: Sinterklaas is weer bijna in het land! En speciaal voor dit feest, ben ik de keuken ingedoken voor een leuk Sinterklaas recept. Deze Indische gehaktstaaf in de vorm van de “S” van Sinterklaas is super lekker voor bijvoorbeeld pakjesavond. Snijd hem in plakjes en je hebt een hartstikke leuke snack voor op tafel :)
Je hoeft deze gehaktstaaf natuurlijk niet per se in de letter S te maken, maar dat is natuurlijk wel extra leuk voor het Sinterklaasfeest. Ik gebruik dit recept normaal altijd om kleine saucijzenbroodjes te maken. Dan maak je gewoon een lange rol die je in plakjes snijdt en dan in de oven doet. Om de letter “S” te maken snijdt je het hele vel bladerdeeg door de lengte door midden en plakt ze dan aan elkaar vast, waardoor je een heeeele lange rol krijgt. Je vult hem dan met het gehakt, vouwt hem dicht en legt hem voorzichtig met de naad naar beneden in de vorm van een “S”. Deze gehaktstaaf is eigenlijk een heel simpel recept, maar met een heel leuk effect :)
Het gehakt in deze gehaktstaaf heb ik een beetje pittig gekruid. Het is niet erg pittig, waardoor het voor kinderen (die er tegen kunnen) nog te doen is. En anders halveer je de hoeveelheid sambal even. Je kunt het gehakt proeven door er een heel klein balletje van te maken en deze even te bakken. Zo proef ik vaak of het genoeg op smaak is en of het nog iets nodig heeft. Als het toch te pittig is, kan je er altijd nog een beetje suiker bij doen. Oh en de gehaktstaaf eet je natuurlijk ook met een sausje, zoals ketchup. Hierdoor valt de pittigheid achteraf ook heel erg mee!
Wat is jouw favoriete Sinterklaas snack? Eet je liever iets zoets, in plaats van deze hartige gehaktstaaf? Dan heb ik ook nog wel een paar leuke recepten voor je! Wat dacht je van deze witte chocolade speculaastaart? Of deze kruidnoten bonbons? Je eigen kruidnoten maken is ook hartstikke leuk! En deze wortel pecan muffins zijn ook to die for :)
Gehaktstaaf voor Sinterklaas
Ingredients
- 1 rol vers bladerdeeg (40x24 cm bijvoorbeeld)
- 400 gram rundergehakt
- 4 teentjes knoflook, geperst
- 1 ui, gesnipperd
- 1 el gemberpoeder
- 1 el laospoeder
- 2 tl witte peper
- 2 tl zout
- 2 tl koriander (gemalen)
- 2 el sambal
- 2 el ketjap (zoet)
- 1 ei, geklopt
Instructions
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier
Haal de verse bladerdeeg uit de koelkast en rol uit
Snijd het vel door de lengte door de helft en plak de stukken aan elkaar vast
Meng het gehakt met de geperste knoflook, gesnipperde ui, gemberpoeder, laospoeder, witte peper, zout, koriander, sambal en ketjap in een kom
Leg het gehakt in het midden van de bladerdeeg, maar houdt het begin en eind van de bladerdeeg leeg
Wanneer je één lange worst hebt, kun je de uiteindes links en rechts naar binnen vouwen
Vouw nu de lange gedeeltes naar binnen en druk de overlappingen een beetje dicht met een vork
Leg de lange rol nu op de bakplaat in de vorm van een "S", met de naad naar beneden
Smeer de bovenkant in met het geklopte ei, met een kwastje
Zet het voor 15 minuten in de oven
Klaar!
Ga je dit leuke Sinterklaas recept maken? Dat vind ik hartstikke leuk! Deel vooral je foto met me op Instagram of Facebook en ik vind het heel leuk als je laat weten wat je er van vond… :)
No Comments