Sweets & Snacks/ Vegetarisch/Veganistisch

Kim’s very hot Sambal

Sambal

Ik houd van recepten die er lastig uitzien, maar eigenlijk SUPER makkelijk zijn. Zo is dit recept voor sambal er ook een. Je denkt misschien dat het lastig is en dat het lang duurt om sambal te maken, maar dit recept heb je in een kwartiertje klaar. En als je een hakmachine hebt, is het al helemaal zo gepiept!

Ik zou niet meer zonder sambal kunnen denk ik. Ik eet het zo vaak. Ik doe het ook door heel veel gerechten heen. Zelfs door mijn pastasaus of gehaktballetjes voor mijn homemade tomatensoep. Een boterham met kaas en sambal Badjak extra heet vind ik echt heeeeerlijk. Mijn schoonmoeder maakt regelmatig een potje voor ons, maar ik vind het ook super leuk om het zelf te maken. Sambal kan je wel op een honderd verschillende manieren maken. Als je in de toko staat, kan je uit tientallen soorten kiezen. Sambal Badjak, Manis, Oelek, Asli, Brandal…. De een is nog pittiger dan de ander. Oelek is de simpelste sambal, waar in principe alleen maar gestampte rode pepers en zout zit. Daardoor is deze heel pittig. Mijn favoriet is Badjak, deze heeft een diepe smaak en bevat ook ui.

sambal

Mijn sambal is erg heet, doordat ik een aantal rawit pepertjes heb toegevoegd. Rawit is de hele kleine rode peper en is nog scherper dan de rode grote peper. Als je een milde peper wilt, gebruik dan alleen die grote. Of voeg wat meer suiker of tomaat toe. Wist je trouwens dat vooral de zaadjes van de pepers heel heet zijn? Je kunt deze dus ook een beetje verwijderen, als je ene mildere variant wilt. Wil je meer smaak aan je sambal? Voeg dan meer ui, knoflook of gember toe. Je kan er ook nog een beetje trassi doorheen doen (garnalenpasta), maar ik liet deze variant lekker vegetarisch. Het kan allemaal en dat is juist ook zo leuk aan sambal! Eigenlijk moet je het gewoon eens proberen te maken zonder recept en elke keer proeven en toevoegen wat jij lekker vindt. Zo heb ik het ook gedaan en toen kwam er deze sambal uit :) En ga je je eigen sambal maken? Laat me dan vooral weten wat jij er precies in deed en in welke verhouding. Dat is leuk om met elkaar te delen toch?!

WARNING: Kijk uit voor je ogen bij het koken met rode pepers/rawits. Als je je handen niet goed wast en je gaat in je oog wrijven, gaan je ogen erg branden. Was je handen dus heel goed met zeep en ga tijdens het bereiden niet aan je gezicht zitten!!

Sambal

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Serves: 1 potje (330 ml)
Cooking Time: 15 min

Ingredients

 • 2 kleine uien
 • 100 gram rode peper
 • 40 gram rawit
 • 1 gele adjuma peper
 • 4 tenen knoflook
 • 1 tl laospoeder
 • 1 tomaat
 • Sap van een halve citroen
 • Scheutje olijfolie
 • Ketjap naar smaak
 • Suiker naar smaak

Instructions

1

Snijd de ui grof. Was de pepers en snijd de steeltjes er af. Pel de knoflook. Was de tomaat en snijd in stukken

2

Hak de ui, pepers en knoflook in een hakmolen fijn. Doe het laospoeder, citroensap, de tomatenstukjes en alvast een beetje suiker erbij. Hak door elkaar

3

Verhit olie in een koekenpan en schep de sambal in de pan

4

Bak het op hoog vuur

5

Voeg ketjap en suiker toe naar smaak

6

Bak het voor ongeveer 5 minuten aan

7

Schep over in een schoon potje (330 ml)

P.s. Als je nog rode peper of rawits over hebt, kun je deze prima invriezen om later weer eens te gebruiken. Zo heb ik ook altijd een voorraadje rode pepers in mijn vriezer :)

sambal

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply