Een tijdje geleden vroeg Maartje van @Healthymaartje mij of ik het leuk vond om een recept van mij te delen op haar website. Ik deelde mijn Indiase rode linzensoep, maar natuurlijk vond ik het ook leuk om een recept van haar te delen! Deze pepernoten-pompoentaart past natuurlijk perfect in deze tijd van het jaar! Ik kwam er dus achter dat ik maar weinig lekkere taart recepten op CozyMess heb gedeeld. Eigenlijk alleen maar deze witte chocolade speculaastaart en deze mango kwarktaart! De pepernoten-pompoentaart van Maartje is dus echt een aanwinst op het blog, vind je niet? :)
Ik volg Maartje al een lange tijd op Instagram en daar zie ik de lekkerste gerechten voorbij komen! Ze houdt vooral van bakken, maar dan wel op een gezonde manier. Ongezonde gerechten omtoveren tot iets gezonds ziet zij als een leuke uitdaging! :)
Maartje over haar pepernoten-pompoentaart:
Yes, de feestdagen staan weer voor de deur! Ik vind het verschrikkelijk dat de koude, donkere dagen weer zijn aangebroken, maar gelukkig maken de gezelligheid van Santa én de Sint dat helemaal goed. En waar ik gezelligheid zeg, bedoel ik natuurlijk vooral al het lekkers dat zij met zich brengen. Een van de meest klassieke Sintsnacks heb ik verwerkt in een heerlijke taart. How about a pepernoten-pompoentaart?
Naast deze Sinterklaasklassieker zitten in deze taart ook nog eens de nodige vitamientjes van een andere seizoensfavoriet: pompoen! De cheesecakelaag van deze taart is gemaakt van deze heerlijk zoete groente. Voeg daar nog een flinke dosis pumpkin spices of speculaaskruiden aan toe en succes is gegarandeerd.
Hoe je deze pepernoten-pompoentaart maakt? Dat lees je hieronder! :)
Pepernoten-pompoentaart
Ingredients
- Voor de bodem:
- 150 gram (spelt)pepernoten (kruidnoten)
- Gesmolten kokosolie
- Voor de pompoenlaag:
- 500 gram pompoen
- 3 eieren
- 30 gram kokosmeel of eiwitpoeder
- 2 el gesmolten kokosolie
- 50-70 gram palm- of kokosbloesemsuiker (naar smaak)
- 2 tl wijnsteenbakpoeder
- Pumpkin spices (of koek-/speculaaskruiden)
- Een kleine springvorm
Instructions
Schil de pompoen en snijd het in stukken
Kook gaar, totdat de pompoenstukjes zacht zijn. Giet af en laat even afkoelen.
Vermaal de pepernoten (in een keukenmachine of blender)
Voeg hieraan gesmolten kokosolie toe, totdat het mengsel plakkerig wordt (ongeveer 5 eetlepels)
Bekleed een springvorm met bakpapier en vet de randen in
Bedek de bodem met het pepernotenmengsel, verdeel het gelijkmatig en druk het met de bolle kant van een lepel plat
Zet de bodem even in de koelkast
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Pureer nu de pompoen met de overige ingrediënten voor de pompoenlaag. Het blijft een vloeibaar mengsel
Giet dit langzaam over de pepernotenbodem.
Bak gaar in de oven, totdat de pompoenlaag ‘hard’ is. De pepernoten-pompoentaart mag nog wat bewegen, als je hem uit de oven haalt, maar moet niet meer vloeibaar zijn. Dit is na ongeveer 40 minuten
Laat de taart vervolgens nog een tijdje opstijven in de koelkast
Notes
Dit recept is natuurlijk niet een van mijn meest gezonde recepten met de zoete pepernotenbodem. Wil je de taart iets gezonder, maar geen smaak verliezen? Wissel dan de helft van de pepernoten in voor bijvoorbeeld havermeel. Dan heb je nog wel pepernotensmaak, maar iets minder ongezond zoet! En wil je eens een dikkere taart maken? Voeg dan gewoon meer pompoen en een extra eitje aan je cheeselaag toe!
Lijkt het jou ook leuk om eens een recept uit te wisselen met mij of jouw eigen recept terug te zien op CozyMess? Stuur me dan even een mailtje (info@cozymess.nl) of een berichtje, dan gaan we kijken of we dat kunnen regelen! :)
No Comments