Plants

Planten in de slaapkamer? Wel of niet? + tips!

planten in de slaapkamer

De echte plantenlovers kennen de planten en stekjes Facebookgroepen vast wel. Ik vind het altijd superleuk om te zien welke planten iemand anders in huis heeft, maar zo’n groep is ook heel handig om advies te vragen voor een plant die niet zo lekker gaat. Het is ook een beetje een gevaarlijke groep, want zo leer je allemaal nieuwe planten kennen die je MOET hebben! Gelukkig heb ik nog genoeg ruimte in huis voor allerlei leuke planten :) Vooral de slaapkamer kan nog wel wat plantjes gebruiken. Maar, is dat wel verstandig? Planten in de slaapkamer? Ik zie regelmatig het advies voorbij komen dat je je slaapkamer beter plantvrij kunt houden. De reden hiervan zou zijn omdat planten ‘s nachts zuurstof zouden gebruiken. Maar is dat echt een probleem? Ik heb even uitgezocht hoe dit nou precies werkt.

Fotosynthese en zuurstof

Het is algemeen bekend dat planten (en bomen) zuurstof produceren. Dat is ook de reden waardoor wij kunnen bestaan. Hoe dit precies werkt, hebben we vroeger allemaal weleens geleerd tijdens biologieles. Ik zal het nog even kort ophelderen: zuurstof komt vrij door het proces dat ‘fotosynthese’ heet. Hierbij wordt zonlicht omgezet in energie. Deze energie wordt omgezet in suikers (glucose) en daarbij komt CO2 (koolstofdioxide) en H2O (water) vrij. Tijdens dit proces komt zuurstof (O2) vrij als afvalstof.

Het klopt inderdaad dat planten ‘s nachts zuurstof gebruiken, omdat er dan geen zonlicht is om energie uit te maken. Suikers worden dan weer omgezet in CO2 en H2O door middel van zuurstof. Maar, planten leveren alsnog meer zuurstof dan dat ze gebruiken. Geen reden om je hier druk om te maken dus.

Ter vergelijking: in een gemiddelde slaapkamer bevindt zich ongeveer 5000 liter zuurstof, waarvan één volwassen persoon gedurende een hele nacht ongeveer 200 liter zuurstof verbruikt en één plant zo’n 0,05 liter (50 milliliter).

Planten in de slaapkamer kunnen juist voordelen opleveren. Zo zijn er verschillende luchtzuiverende planten, waardoor de kwaliteit van de lucht in je slaapkamer verbeterd kan worden. Daarnaast brengen planten ook een ontspannen sfeer aan in je slaapkamer. Dat is nou precies de ruimte waar je lekker wilt ontspannen, toch? Ik heb een aantal leuke en geschikte planten voor in de slaapkamer voor je op een rijtje gezet!

planten in de slaapkamer

Boven de hedera helix en onder de calathea zebrina. Allebei luchtzuiverende planten :)

 

Planten voor in de slaapkamer

Lavendel – vind je het lastig om ‘s nachts in slaap te vallen? Dan is dit de plant voor jouw slaapkamer! Lavendel staat bekend om de rustgevende en stress verlagende geur. Hierdoor verlaagd de bloeddruk, waardoor je sneller slaperig wordt. Lavendel is eigenlijk een buitenplant, maar je kunt hem prima in een potje binnen zetten op een lichte plek. 

Jasmijn – net als Lavendel staat ook Jasmijn bekend om de rustgevende eigenschappen door de geur. De geur van Jasmijn zorgt voor minder slaapbewegingen en dat heeft een positief effect op je slaapkwaliteit.

Aloë Vera – dit plantje staat voornamelijk bekend als een plant die goed is voor o.a. het zuiveren van de huid. Aloë Vera zuivert echter niet alleen de huid, maar ook de lucht. 

Sansevieria – deze makkelijke plant is ook luchtzuiverend, daardoor zal je lekker rustig kunnen slapen. 

Graslelie – het is misschien niet de meest spannende plant, maar de graslelie is een super makkelijke plant met luchtzuiverende werking. Mijn katten zijn ook dol op deze plant, daarom zet ik hem altijd hoog zodat ze hem niet kunnen opeten. 

Hedera Helix – dit plantje wordt ook wel klimop genoemd en is ook een luchtzuiverende plant. Leuk om op een plank te zetten en naar beneden te laten hangen :)

Ananasplant – een plant die niet per se bekend staat om een luchtzuiverende werking. Nee, deze plant heeft misschien nog wel de meest interessante werking van allemaal. De ananasplant is hét medicijn tegen snurken! Zeggen ze. Het blijkt eigenlijk een fabeltje te zijn, maar ik vind het het proberen zeker waard :p

Mijn planten in de slaapkamer

Bovengenoemde planten zijn de planten die ik het vaakst tegenkwam als geschikt voor de slaapkamer, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer! Zelf heb ik blauwvarens in de slaapkamer staan en die doen het goed. De blauwvaren is ook een sterk luchtzuiverende plant en wordt ook Phlebodium genoemd. Ook heb ik 2 kleine goudpalmpjes staan, maar deze doen het niet zo geweldig. De goudpalm is één van de bekendste palmsoorten in Nederland en is óók al een luchtzuiverende plant, maar deze heeft wel wat meer licht nodig. Als je een lichte slaapkamer hebt, is dit dus een perfecte plant voor in de slaapkamer! Voor een donkere slaapkamer is de Aglaonema Silver Bay/Queen een geschikte plant.  Deze plant heeft namelijk weinig licht nodig, maar is wel sterk luchtzuiverend. Je begrijpt vast, dat wordt mijn volgende aankoop :)

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply