Food/ Sweets & Snacks

FOOD: Wortel-pecan Muffins (Sinterklaas recept)

dear monday

Het is alweer december, dat betekent dat het natuurlijk ook bijna tijd is voor… Sinterklaas! Zelf doen wij helemaal niks met Sinterklaas, jammer eigenlijk, daardoor vergat ik het een beetje… Het enige Sinterklaas recept dat ik op mijn blog heb staan zijn de pepernoten (kruidnoten) van Rens Kroes! Niet eens een recept van mijzelf dus. Daar moest verandering in komen, vond ik! :)
Last minute heb ik een recept voor heeeeeeerlijke wortel-pecan muffins voor jullie bedacht. Het is een vrij gezond recept, op een paar kleine dingen na misschien :) Suiker probeer ik zoveel mogelijk te vervangen voor gezondere alternatieven, zoals een rijpe banaan, dadels of honing. In de frosting heb ik echter wel 1 el poedersuiker toegevoegd. Maar hé niemand gaat dood van een héél klein beetje poedersuiker? Right? Als je écht geen poedersuiker wilt gebruiken, dan gebruik je een beetje honing/agave siroop/maple syrup/paar extra dadels. Jouw keuze! :)

 

Wortel-pecan muffins

 

Zelf vind ik deze wortel-pecan muffins echt heerlijk, maar wat heeft het nou eigenlijk met Sinterklaas te maken? Er zit speculaaskruiden in! Dat hoort toch bij Sinterklaas? Oh en… als ik aan Sinterklaas denk, dan denk ik altijd aan wortel. Voor Sinterklaas zijn paard natuurlijk! Die deed ik regelmatig in mijn schoen om te geven aan Schimmel. Ik dacht dat het paard zo heette tenminste, maar blijkbaar heet hij Amerigo haha.

Ondanks ik niks met Sinterklaas doe, geniet ik wel al de hele week van deze wortel-pecan muffins haha. Ik heb ze maandag gemaakt en ze zijn nog steeds lekker en ook nog niet droog.  Je kan ze dus goed van te voren maken. Je moet natuurlijk wel pas de frosting er op doen als je ze gaat eten, anders is het niet lekker.

 

Wortel-pecan muffins

 

Oh btw, ik koos voor 100 gram volkorenmeel en 50 gram speltmeel, omdat mijn volkorenmeel op was. Als je geen speltmeel in huis hebt, is dat geen probleem. Maak er dan 150 gram volkorenmeel van. Ik raad wel aan om volkorenmeel te gebruiken en geen tarwebloem. In volkorenmeel zitten meer vezels, wat betekent dat je er langer vol van zit.

 

Ingrediënten voor 9 wortel-pecan muffins:

  • 300 gram wortels, geraspt
  • 120 gram magere kwark
  • 100 gram volkorenmeel
  • 50 gram speltmeel
  • 3 eieren
  • 25 ml olijfolie
  • 1 rijpe banaan
  • 1 el speculaaskruiden
  • 1 el honing
  • 2,5 tl bakpoeder
  • 1 tl sinaasappel rasp
  • Handje pecannoten
  • Snuf zeezout
  • Speculaasje (optioneel)

Voor de frosting:

  • 100 gram roomkaas (naturel!)
  • 6 dadels, ontpit
  • 1 el poedersuiker (optioneel)

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng volkorenmeel, speltmeel, de bakpoeder, de speculaaskruiden en het snufje zeezout in een kom.
Kluts in een andere kom de eieren. Voeg kwark, honing, de geraspte sinaasappel schil en een geprakte banaan toe aan de eieren. Meng goed door elkaar!
Voeg nu het meelmengsel toe aan het natte mengsel. Meng het goed door elkaar. Breek de pecannoten in stukjes en voeg dit samen met 250 gram geraspte wortels en de olijfolie toe aan het deeg. Meng het geheel goed! De rest van de geraspte wortels bewaren we nog even.

Ondertussen kun je de dadels in water weken.

Vet een muffinvorm in met olijfolie of gebruik een siliconenvorm. Je kunt ook bakpapier vierkantjes knippen en deze in de vormpjes leggen, dat ziet er leuk uit!
Vul de vormpjes met het beslag en zet ze voor 25 minuten in de oven. Let op of ze niet te bruin worden! Van binnen blijven de muffins iets nat, maar natuurlijk niet super nat. Als ze nog te nat zijn, doe je ze nog even terug. Laat ze even afkoelen.

Nu is het tijd voor de frosting.
Laat de dadels uitlekken en snijdt ze in stukjes. Doe ze in een foodprocessor of blender samen met de roomkaas, tot het een smeerbaar geheel geworden is. Je kunt het nu even proeven om te kijken of je het zoet genoeg vindt. Je kan er een beetje poedersuiker of ander zoetstof naar keuze aan toevoegen.
Geen foodprocessor of blender in huis? Je kunt de dadels ook heeeeel fijn snijden en dit goed mengen met de roomkaas (en poedersuiker).

Vlak voor het eten van de wortel-pecan muffins besmeer je de muffins met de frosting en garneer je ze met de overgebleven geraspte wortel. Eventueel strooi je er nog een klein beetje gekruimelde speculaas koekjes overheen (erg lekker)! Fijne 5 december! :) Genieten jullie een beetje extra voor mij ook? ;)

 

Wortel-pecan muffins

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply
    Witte chocolade speculaas cheesecake (no-bake) - CozyMess
    5 december 2016 at 09:53

    […] voor Sinterklaas op mijn blog, deze witte chocolade speculaas cheesecake, kruidnoten bonbons, carrotcake muffins en… de pepernoten van Rens Kroes (wat geen PEPERNOTEN zijn maar KRUIDNOTEN, arghhh…). […]

  • Reply
    Dear Monday #11 - CozyMess
    8 december 2015 at 00:46

    […] wanneer leren mensen het nou eens? :p ) uit het boek van Rens Kroes en daarnaast het recept voor Wortel-pecan muffins, speciaal voor Sinterklaas. Hartstikke leuk zo’n dagje! :) Heb je de recepten al gezien? Ik […]

  • Reply
    HEALTH: Hoeveel calorieën zitten er in Sinterklaas-snoep? - CozyMess
    4 december 2015 at 18:38

    […] gezondere alternatieven! Bijvoorbeeld een mandarijntje. Zitten nog vitamines in ook. Of je maakt deze lekkere wortel-pecan muffins, die zo min mogelijk toegevoegde suikers bevatten, of deze kruidnoten van Rens […]

  • Leave a Reply